lunes, 12 de febrero de 2007

Com fer una bona truita


Efectivament, fer una bona truita no és solament qüestió d'ous, que òbviament han de ser frescos, com els de la foto que tenim a TotBo. No. S'han de batre bé, s'ha de tenir una paella en condicions i jugar-hi amb la intensitat del foc: si és fort tota l'estona, la truita es cremarà per fora i quedarà socarrada. Si és fluix, el que passarà és que quedarà tova, i groguenca. Però el secret per fer la bona truita, és l'oli. Si no ho heu provat, ara esteu a temps ja que el proper dia 15 de febrer és el dia de la truita, dijous gras, data en que comença el carnestoltes, i moment de fer-ne truites a dojo.

Per fer la truita, doncs, us recomanem que proveu l'oli extra-verge arbequí com el que fan al nostre poble, a Juncosa de les Garrigues, i que s'anomena Les Cabanes. Aquest oli, a banda de ser boníssim per amanides i pa amb tomàquet, quan el poses a la paella, necessites la meitat que d'un de normal, tipus comercial dels que es troben per tot arreu. L'oli, de només 0,2º d'acidesa, es creix i atès que és extra-verge, recent collit i envasat, conserva tots els aromes del camp que es transporten a la truita i en fan d'un plat tan simple una experiència diferent. Un cop ho hagueu provat, no en voldreu saber res més d'olis d'altra mena!. I a sobre no és més car.
Aquest és el secret! I si la feu de patates... el canvi es multiplica!

Ah! i pel dijous gras, no deixeu de provar les típiques coques de llardons!