Efectivament, fer una bona truita no és solament qüestió d'ous, que òbviament han de ser frescos, com els de la foto que tenim a TotBo. No. S'han de batre bé, s'ha de tenir una paella en condicions i jugar-hi amb la intensitat del foc: si és fort tota l'estona, la truita es cremarà per fora i quedarà socarrada. Si és fluix, el que passarà és que quedarà tova, i groguenca. Però el secret per fer la bona truita, és l'oli. Si no ho heu provat, ara esteu a temps ja que el proper dia 15 de febrer és el dia de la truita, dijous gras, data en que comença el carnestoltes, i moment de fer-ne truites a dojo.
Per fer la truita, doncs, us recomanem que proveu l'oli extra-verge arbequí com el que fan al nostre poble, a Juncosa de les Garrigues, i que s'anomena Les Cabanes. Aquest oli, a banda de ser boníssim per amanides i pa amb tomàquet, quan el poses a la paella, necessites la meitat que d'un de normal, tipus comercial dels que es troben per tot arreu. L'oli, de només 0,2º d'acidesa, es creix i atès que és extra-verge, recent collit i envasat, conserva tots els aromes del camp que es transporten a la truita i en fan d'un plat tan simple una experiència diferent. Un cop ho hagueu provat, no en voldreu saber res més d'olis d'altra mena!. I a sobre no és més car.
Aquest és el secret! I si la feu de patates... el canvi es multiplica!
Ah! i pel dijous gras, no deixeu de provar les típiques coques de llardons!